Kövessen minket facebookon

-->

A Kvász élettani hatása

betonkerites

Hazánkban még nem sokan ismerik ezt a milliók által szívesen fogyasztott italt. De miért is igyunk kvászt...?

Ennek az italnak nagyon sokrétű az élettani hatása. Bizonyos mértékben hasonló a kefírekéhez, mivel tejsavas erejesztéssel készül. Kiválóan üdít és oltja a szomjat. Segíti a gyomorműködést és az emésztést a benne lévő rostoknak és probiotikumoknak köszönhetően. Ezáltal segít helyreállítani a szervezet elektrolitszintjét, így fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek. Mindezek mellett tartalmaz:

a vitamin

A-vitamin: fontos szerepe van a látásban, a növekedésben, emellett antioxidáns hatású.

c vitamin

C- vitamin: ami az immunrendszer megerősítésében játszik fontos szerepet.

b3 vitamin

Niacin(B3- vitamin): értágító, valamint segíti a koleszterinkiválasztást.

b9 vitamin

Folsav(B9- vitamin): vérképző, valamint hozzájárul a gyomor- és szájnyálkahártya épségéhez, mindemellett a terhesség során magzatvédő hatású.

Összességében a kvász egy olyan ital, amely szervezetünkre sokféle pozitív hatást gyakorol. Ideális fogyasztási hőmérséklete +15 °C, amelyen minden benne lévő íz érezhető.

A Kvász története

betonkerites

A kvász egy erjesztett gabonaital, első sorban rozsból erjesztik. Első névleges említései Vlagyimir kijevi fejedelem krónikáiból származnak. Oroszországban I. (Nagy) Péter cár uralkodása alatt vált népszerű itallá a társadalom minden rétegében. A XVII. sz.- ban főleg a társadalom alacsonyabb osztályaiba tartozók fogyasztották. Az, hogy több kvászt ittak, mint vizet valójában jótékony hatással volt a szervezetükre. Régen a legtöbb szláv nyelvű országban fogyasztották és szinte minden városban voltak utcai árusok. Kínában is népszerű azokban a tartományokban, amelyekre nagyobb hatást gyakorolt az orosz kultúra. Oroszországban nemzeti italnak számít, mivel elenyésző alkoholtartalma miatt a gyerekek is fogyaszthatják.

Érdekesség, hogy 989-ben a kijevi Nagy Herceg a keresztény vallás felvételekor elrendelte, hogy a népnek osszanak kenyeret, mézet és kvászt. 1891-ben a tudósok felfedezték, hogy a tífuszt és a kolerát okozó baktériumok 20 perccel azután, hogy érintkezésbe léptek a kvásszal, elpusztultak. A Szovjetunió szétesése után a fogyasztása visszaesett, mivel a piacra betörő coca-cola és pepsi hatalmas újdonságnak számítottak, így rövidebb időre visszaszorították a kvászt a piacról. Az egészségtelen cukros italoknak azonban nem sok jótékony hatása volt a szervezetre, így a kvász fogyasztás hamarosan újra emelkedni kezdett. Sokan próbálták hasonló itallal helyettesíteni, de ezek úgyszint csak édesítőszerekből álltak. Hamar rájöttek a nagyvállalatok, hogy csak úgy képesek megmaradni a piacon, hogy hagyományos kvász gyártóktól vásárolnak.